שלב ראשון – שלב ההחלטות העקרוניות
לפני שתיגשו לבניית אתר/י אינטרנט הפונים לקהל בינלאומי, יש צורך לקבל מספר החלטות עקרוניות שישפיעו על מבנה האתר/ים שתקימו:
1. "טירגוט" לפי מדינה או שפה? האם לפנות לקהל יעד לפי מדינה, על ידי בניית אתר נפרד לכל מדינת יעד, או לפי שפה, למשל על ידי בניית אתר בספרדית שיפנה לקהלים בכל המדינות שהשפה המדוברת בהן היא ספרדית?
מתי אתר נפרד לכל מדינה איננו הפתרון הטוב ביותר?
- המיקום איננו קריטי למודל העסקי – לדוגמה, לבלוג טכנולוגיה עם מודל עסקי המבוסס על פרסום או לחברת SaaS המיקום פחות קריטי, לעומת אתר מסחר אלקטרוני או נדל"ן ששם יש חשיבות מאד גדולה למיקום.
- קהל היעד נמצא במדינות רבות אך כולם דוברים את אותה השפה – במצב כזה אין הצדקה לאתר נפרד עבור כל מדינה, לפחות לא בתחילת הדרך.
בכל מקרה חשוב לבצע מחקר של מילות מפתח וקהלי יעד בכדי לקבל החלטה על הכדאיות של הפעלת גרסה ממוקדת למדינה.
הגישה המעורבת
גם אם תקבלו החלטה לטרגט רק לפי שפה או רק לפי מדינה, ייתכן שבשלבים הראשונים תנקטו בגישה מעורבת – אתר לכל מדינה שהיא יעד אסטרטגי חשוב, ולפי שפה לשווקים המשניים. בכל מקרה חשוב לבחור את השיטה שבה תנקטו כי היא תשפיע על מבנה האתר הבינלאומי שלכם:
- טירגוט לפי מדינה – מתבצע באמצעות ccTLD, תיקיות משנה או תת-דומיינים שאפשר להפעיל עליהם geo-location.
- טירגוט לפי שפה – באמצעות תיקיות משנה או תת-דומיינים ב-gTLD.
2. פעילות קיימת בשווקים הרלוונטיים הביצועים של האתר/ים הקיים/ים שלכם בשווקי היעד עשויים להוות שיקול בהחלטה באיזו שיטה לבחור.
- האם יש לכם כבר נוכחות אינטרנט בינלאומית כלשהי?
אם כן, מהו מבנה האתר? - מצב הכניסות, התנועה וההמרות של הנוכחות הקיימת שלכם באינטרנט
(או האתר הנוכחי שלכם עבור השווקים הבינלאומיים שברצונכם להתמקד בהם). האם אתם כבר מדורגים היטב עבור מילות מפתח מסוימות? האם יש לכם כבר אתר אינטרנט מכוון לשוק הבינלאומי שיש אליו הפניות רבות?
3. מבנה אתרי האינטרנט המובילים בשווקי היעד שלכם היעזרו ב-Industry Analysis שבאתר SimilarWeb בכדי לאתר את האתרים המובילים בשווקי ובמדינות היעד שאתם מעוניינים להיכנס אליהם, וכך תוכלו ללמוד מהו המבנה של האתרים המובילים, בעלי הביצועים הטובים ביותר. האם יש מתאם בין ccTLD לדירוג הטוב ביותר ? מהו אחוז האתרים בעלי מבנה gTLD? ניתן גם להיעזר בשירותים כמו impersonal.me או I Search From בכדי לעשות סימולציה של חיפושים מהשווקים הבינלאומיים שאליהם אתם מכוונים, או להשתמש ב-proxy בכדי לבצע חיפוש ישירות מ-IP מקומי. כך תוכלו ללמוד מהו המבנה של האתרים המובילים.
4. כמות הקישורים אל האתרים המובילים בשווקי היעד שלכם חשוב לבדוק גם את פרופילי הקישורים של האתרים המובילים בשווקי היעד. שימו לב לאחוז הקישורים המגיעים מאתרים מקומיים – עם ccTLDs מקומיים לעומת כאלה במבנה gTLD . ניתן להיעזר בכלים כגון ,Open Site Explorer Majestic או CognitiveSEO.
5. השפעת דומיין מקומי לעומת גנרי על התנהגות המשתמשים במקרה שאינכם מתחילים מאפס ו/או אם יש לכם גישה לנתונים של אתרים המטרגטים לאותן מדינות, שפות ותעשיות, כדאי לנתח את השפעתם של גורמים תרבותיים וההעדפות של הקהל הבינלאומי שלכם בהקשר לבחירת ccTLDs לעומת gTLDs. חשוב לזכור כי ביצועי האתר עשויים להיות מושפעים לא רק מהמאפיינים הספציפיים של מדינות היעד שלכם, אלא גם מהנראות והסמכות של המותג שאתם עובדים אתו באופן מקומי, האם השאילתה בוצעה במכשיר נייד או במחשב דסקטופ, מספר המודעות המוצגות, ועוד. בשלב זה, תוכלו להשתמש בדוח Search Analytics ב- Google Search Console, כדי לזהות את שיעור הקליקים (CTR) מסוגי הדפים השונים בהשוואה למדינות אחרות. האם יש מתאם בין שיעור קליקים גבוה יותר לבין המיקום המדויק, הדף והשאילתה רק בגלל השימוש ב- ccTLD המקומי לעומת gTLD?
שלב שני – בחירת השיטה ב – WordPress
WordPress WP)) היא המערכת לניהול בלוגים ואתרים בקוד פתוח (open source) הפופולארית בעולם. אם זהו הכלי שבחרתם להשתמש בו, וכבר קיבלתם החלטות עקרוניות לגבי מבנה האתר, תצטרכו לבחור באחת משלושת האופציות הבאות:
- WordPress Multisite – מערכת לניהול מספר רב של אתרים על גבי התקנה יחידה של קוד הליבה (core), על גבי שרת אחד. המערכת תוכננה במקור על ידי WordPress ולשימושם לניהול הכמויות הענקיות של האתרים ב- WordPress.com ורק בהמשך שוחררה לשימוש הקהל הרחב.
- כלי ניהול של WordPress – המאפשרים לנהל מספר אתרי WP באמצעות כלי ודשבורד אחד. לרוב מדובר בכלי חיצוני ל-WP. להלן מספר כלי ניהול נפוצים: CMS Commander , InfiniteWP, Jetpack, MainWP, ManageWP , The Hub
- התקנות נפרדות – אופציה המתאימה למי שרוצה לבנות ולנהל כל אתר WP לגמרי בנפרד. לכל אחר יש לוג אין משלו ודשבורד לניהול. שיטה זו יכולה להתאים להחלטה להקים אתר נפרד לגמרי לכל מדינה או שפה, אך החסרונות ברורים: יש צורך בתחזוקה נפרדת לכל אתר וברכישה של התקנות כמספר האתרים שתקימו.
WP Multisite או שימוש בכלי ניהול חיצוני – מה עדיף?
לפניכם היתרונות והחסרונות של שימוש בכל אחת מהשיטות, שיסייעו לכם לבחור את הדרך המתאימה לכם ביותר, בהתאם לצרכים ולהחלטות העקרוניות שקיבלתם לגבי האתר שלכם.
WP Multisite – יתרונות
- עלות – הכלי הוא חינמי ותומך במספר לא מוגבל של אתרי WP.
- התקנה בודדת אחת למספר אתרים רב. המשמעות היא גישה מהירה לכל האתרים (לוג אין אחד לכולם), וניהול של כל האתרים מדשבורד אחד.
- אין עקומת למידה – למי שכבר מנוסה ב-WP.
- התקנה אחת של plugins וערכות נושא – עבור כל האתרים, וכך נוצר פחות עומס על השרת.
- קל לתחזוקה – הקוד העיקרי (core) משותף לכל האתרים כך שאין צורך לעדכן כל אתר בנפרד.
- שיתוף משתמשים (שמות משתמשים וסיסמאות) לכל האתרים, כך שאין בעיית סיסמאות ושמות משתמש בין האתרים.
- Plugins וערכות נושא משותפים לכל האתרים – לכל האתרים תכונות דומות וניתן בקלות לשתף מאתר לאתר.
- לוח שנה (calendar) משותף כך שניתן להשתמש בו ככלי ניהול תוכן מרכזי לכל האתרים.
- זמן הקמה קצר לאתרים חדשים המתבססים על אותם plugins ועל אותן ערכות נושא.
- Plugins ייחודיים המותאמים לעבודה עם ה-Multisite המקלים על העבודה, כגון: Snapshot Pro, המאפשר גיבוי יחיד לכל האתרים.
- אין פגיעה ב- SEO – מנועי חיפוש מתייחסים לכל אתר כאתר נפרד.
- גיבוי פשוט יחסית – דטבייס SQL יחיד.
WP Multisite – חסרונות
- משתמשים – למשתמשים העושים לוג-אין יש גישה לכל האתרים, ופרופיל משתמש יחיד לכל האתרים. כדי להקצות תפקיד ברירת מחדל שונה עבור המשתמשים באתרים ספציפיים, יש צורך להשתמש ב-plugin.
- מנהלי האתר אינם יכולים להתקין ערכות נושא או plugins לאתר בודד או לערוך את הפרופילים של משתמשים. רק מנהל הרשת יכול לעשות זאת.
- כל ערכות הנושא מותקנות עבור הרשת כולה. כשעושים שינוי בערכת נושא אחת, השינוי יתבצע גם עבור כל האתרים המתבססים על אותה ערכה.
הערה: ניתן להתקין יישומי plugin המאפשרים לכל אתר לעשות שינויים ב- CSS מבלי להשפיע על האתרים האחרים. - שיתוף תוכן או תפריטים מאתר אחד לאתר אחר בעייתי.
- ישנם plugins רבים שאינם תואמים ל- WP Multisite .
- קשה מאד לשנות host או להסיר אתר יחיד מה-Multisite.
- תתי האתרים מיוצרים כתת דומיין או תת ספריה של הדומיין הראשי, לא ניתן להוריד את הסטרינג /blog/ מכתובת ה-URL של אתרי המשנה.
- נדרש ידע טכני גבוה, במיוחד בתחומי ניהול השרת וניהול הרשת
- עלויות – למרות שמדובר בהתקנה יחידה של WP, תשלמו יותר על מקום בשרת ומשאבים נוספים שיידרשו לתחזוקת האתרים המרובים.
- בעיות שמשפיעות על אתר אחד יכולות (באופן פוטנציאלי) להפיל את הרשת כולה
- לא ניתן להשתמש ב-Multisite לנהל אתרים שאין ביניהם זיקה, מכיון שהאתרים מתקיימים תחת אותו דומיין מרכזי ותתי הדומיין שיקבלו, יושפעו מהשם הראשי.
- לא מומלץ לשימוש עבור אתרים עם מידע רגיש או אתרים פרטיים.
- לא מומלץ אם אתם צופים שיהיו עליות חדות בתנועה באחד או בכמה מהאתרים, זה יכול להשפיע לרעה על שאר האתרים.
למי ה-Multisite יכול להתאים?
אם יש לכם מספר אתרים המשתייכים לאותה התעשייה, בעלי אותם יעדים, ובעלי עקרונות עיצוביים דומים, זהו פתרון טוב עבורכם. בנוסף, אם אתם חשים שיהיה גידול במספר האתרים ופוחדים מהתקורה הכרוכה בניהול של הרבה האתרים יחדיו, זהו פתרון טוב.
– Use casesאתרים שמשתמשים ב-Multisite:
- The Wall Street Journal, עבור אתר הבית וגם כפלטפורמה לאירוח פורטלי חדשות, לדוגמה: China Real Time Report. שם הדומיין הוא של ה-Wall Street Journal, העיצוב הכללי, מבנה הדף והפונקציונלית זהים.
- Edublogs, בלוג חינוכי שמארח אתרים נוספים כגון: What Else– אתר נפרד לחלוטין.
ABC, המתפעלת אתרים נפרדים עבור תכניות למשל: Grey’s Anatomy:
כלי ניהול חיצוניים (WordPress Management Tools)
כלי הניהול של WP עובדים בצורה דומה ל-Multisite אבל ללא מגבלות הדומיין והניהול המרכזי. כלים אלה מאפשרים ניהול של מספר רב של אתרים מדשבורד יחיד, אבל האתרים מופרדים כך שניתן להגדיר משתמשים, לשנות עיצוב ופונקציונליות עבור כל אתר בנפרד, מבלי שזה ישפיע על האתרים האחרים.
כלי ניהול חיצוניים – יתרונות
- דשבורד יחיד לניהול כל האתרים, המשתמשים וההגדרות
- לא חייבת להיות זיקה בין האתרים ואין צורך שהם ישבו על אותו שרת
- אופציה טובה אם רוצים לרכז את הניהול של הליבה (core), ה-plugins וערכות הנושא. ניתן לעדכן או לנהל משימות אחרות בנפרד לכל אתר.
- אין צורך למצוא plugins וערכות נושא שתומכות כ-Multisite אפשר להשתמש בכל מה ש-WP מאפשר.
יתרונות נוספים (תלויי כלי)
- אנלטיקס לספאם, ביצועים, אבטחה ו-SEO לכל האתרים
- ניטור אבטחה, ו-uptime, בדיקות מהירות
- ניתן לתזמן ולנהל גיבויים לכל אתר בנפרד
- הרשאות – ניתן לתת הרשאות לעדכון לכל אתר בנפרד
- ניתן לייצר תוכן חדש (בעיקר בלוג פוסטים) מהדשבורד
כלי ניהול חיצוניים – חסרונות
- עלות – השימוש כרוך בתשלום
- בכדי לעשות קסטומיזציה של plugins וערכות נושא צריך לעשות לוג אין ל-WP של כל אתר בנפרד
- עקומת למידה – חלק מהכלים דורשים לימוד ויהיו קשים לתפעול למי שאינו מפתח או בעל ניסיון ב-WP.
למי כלי ניהול חיצונים יכולים להתאים?
למי שיש מספר אתרים ומחפש מענה לדרישות הבאות:
- דרישות אבטחה נפרדות לכל אתר
- שם דומיין או כתובת IP ייחודיים לכל אתר
- מאפיינים שונים לכל אתר הדורשים plugins וערכות נושא נפרדים לכל אתר.
לסיכום, לפני בחירת אופן בניית האתר הבינלאומי שלכם ב-WP יש לקחת בחשבון את כל הפרמטרים ולבחור את הכלי שיתאים לכם ביותר. בהצלחה!